19 Ιουνίου 2010

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας

Περίπου 500 γιατροί, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενάντια στο νομοσχέδιο για «Ολοήμερα Νοσοκομεία» που προωθεί η κυβέρνηση. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ (ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών). Συμμετείχαν με πανό ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, η ΟΛΜΕ, φοιτητές της ιατρικής, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα, κ.α.. Δεν παραβρέθηκαν άλλες αντιπροσωπείες από τα σωματεία της υγείας (ΠΟΕΔΗΝ κ.α.)!
Η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός από το Κρατικό Νίκαιας, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νοσοκομεία που θα έχουν «με 3 κατηγορίες». Στην πάνω κατηγορία θα νοσηλεύονται ασθενείς οι οποίοι/ες θα πληρώνουν όπως σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Στη μεσαία θα νοσηλεύονται εκείνοι οι οποίοι/ες θα πληρώνουν μέρος της νοσηλείας. Στο ισόγειο θα κυριαρχεί μια «τριτοκοσμική κατάσταση» για τα καθημερινά περιστατικά. Η Κοσμοπούλου είπε ότι ο σύλλογος γιατρών στο Κρατικό Νίκαιας πήρε απόφαση να προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε όλους, μετανάστες και ανασφάλιστους, και τόνισε ότι «ας έρθουν να μας πούνε ότι κάνουμε κάτι παράνομο». Πρότεινε «κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».
 
Ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια του ΔΝΤ στην υγεία». Και συνέχισε, «εκεί όπου το ΔΝΤ επέβαλε τους όρους του, τα δημόσια νοσοκομεία κατέρρευσαν και το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε». Ο νόμος του Υπουργείου, είπε ο Παπανικολάου, «είναι ένα ακόμη βήμα για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Αλλά η κυβέρνηση συναντά μεγάλη αντίσταση στα σχέδια της από τους εργαζόμενους. Χρειάζεται ευρύτερο μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση με όλους τους εργαζόμενους».
Στη συγκέντρωση μίλησαν γιατροί, ανττιπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών ιατρικής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Εργασίας με συνθήματα «δωρεάν υγεία για όλο το λαό – για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», «ούτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ – τη λύση θα τη δώσει η πάλη του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απεργία 20 Μάη 2010