15 Μαΐου 2011

Παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονισμού στο Υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη"

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/05 παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντιπροσωπεία του Συντονισμού συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Όθωνα.

Η αντιπροσωπεία του Συντονισμού κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο καταγγέλλεται η αστυνομική και βία και τρομοκρατία ενάντια στις διαδηλώσεις, οι κίνδυνοι από τις δολοφονικές επιθέσεις με κλομπ και χημικά, η απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας υπενθύμισαν τις ρητές προειδοποιήσεις τόσο της ΕΙΝΑΠ όσο και του Ιατρικού Συλλόγου, ήδη από το Δεκέμβρη του 2010 και με αφορμή τον αυξανόμενο αριθμό διαδηλωτών με τραύματα στο κεφάλι, ότι τέτοιου είδους χτυπήματα είναι πάντοτε δυνάμει θανατηφόρα. Αναφέρθηκαν επίσης στις επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία από τη χρήση χημικών. Έγινε επίσης αναφορά στους κινδύνους από τις βομβίδες κρότου – λάμψης με αφορμή περιστατικό μόνιμης απώλειας ακοής εξαιτίας τέτοιας βομβίδας σε διαδήλωση τον περασμένο Μάη.
 

Σε σχέση με την πανεργατική διαδήλωση της 11ης Μάη έγινε αναλυτική καταγγελία για τους εκτεταμένους τραυματισμούς: την περίπτωση του Γ. Καυκά, την περίπτωση του διαδηλωτή που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό αφού υπεβλήθη σε σπληνεκτομή για να αντιμετωπιστεί εσωτερική αιμορραγία που απειλούσε τη ζωή του, τα δεκάδες επίσημα βεβαιωμένα περιστατικά σε νοσοκομεία, τους εργαζομένους που υπέστησαν εγκαύματα από τη χρήση χημικών. Έγιναν επίσης συγκεκριμένες καταγγελίες για τις παράνομες προσαγωγές και απειλές συλλήψεων προς συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς την Πέμπτη 12/05,

Τα μέλη της αντιπροσωπείας υπενθύμισαν επίσης ότι όχι μόνο δεν τηρήθηκαν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη χρήση χημικών, αλλά αντίθετα υπάρχει τρομακτική κλιμάκωση της χρήσης τους.

Από τη μεριά του Συντονισμού διατυπώθηκε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό η θέση ότι όσα έγιναν στη διαδήλωση με την απρόκλητη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την διάλυση της διαδήλωσης και την τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακόψει το κύμα της λαϊκής οργής και αγανάκτησης για τις πολιτικές του Μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώθηκαν και συγκεκριμένα αιτήματα:

-Να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι της δολοφονικής επίθεσης στον διαδηλωτή Γιάννη Καυκά, αλλά και οι υπεύθυνοι όλων των άλλων τραυματισμών στη διαδήλωση.

-Να διαλυθούν οι ειδικές δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεων (ΜΑΤ, ΜΕΑ, ΥΜΕΤ, Ομάδα «Δ» κ.λπ.)

-Να σταματήσει η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και λοιπές κοινωνικές διαμαρτυρίες

-Να απαγορευτεί η χρήση χημικών, ασφυξιογόνων και κροτίδων κρότου – λάμψης

-Να απαγορευτεί η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά κοντά σε διαδηλώσεις

-Να φέρουν όλοι οι αστυνομικοί ευκρινή στοιχεία ταυτότητας

-Να αποκαλυφθούν και να διαλυθούν όλοι οι πυρήνες νεοναζιστικών και νεοφασιστικών οργανώσεων μέσα στις αστυνομικές δυνάμεις

-Να καταργηθούν οι διατάξεις του περιβόητου «κουκουλονόμου».

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπήρχε κυβερνητικό σχέδιο, ούτε σχεδιασμός για τέτοια αυθαίρετη συμπεριφορά της αστυνομίας και ότι δεν διακυβεύεται το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση. Δήλωσε, επίσης, πώς η διαδήλωση στις 11/05 δεν δικαιολογούσε τέτοια απώλεια ψυχραιμίας, υπαινισσόμενος ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν άνευ άνωθεν εντολής. Σε σχέση με τη χρήση χημικών και τη στάση της αστυνομίας δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη αναθεώρηση των «κανόνων εμπλοκής». Δήλωσε επίσης ότι θα τιμωρηθούν όσοι αστυνομικοί αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε αυθαίρετες πράξεις, Από την άλλη, υπερασπίστηκε του δικαιώματος της αστυνομίας να προστατεύει «τη ζωή και την περιουσία των πολιτών», ενώ υπεραμύνθηκε και του δικαιώματος των αστυνομικών να κρίνουν ποια μπλοκ είναι «περιφρουρημένα» και ποια όχι.

Από τη μεριά της η αντιπροσωπεία του Συντονισμού αντέτεινε ότι τέτοιας κλίμακας επίθεση δεν μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα «αυθαίρετης δράσης» αλλά συνολικού επιτελικού σχεδιασμού και κυβερνητικής πολιτικής ευθύνης, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι εντάσσεται σε μια κλιμάκωση βίαιων κατασταλτικών πρακτικών όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και από το γεγονός της βίαιης επίθεσης την επόμενη μέρη της απεργιακής συγκέντρωσης. Γι’ αυτό και η αντιπροσωπεία αποχωρώντας δήλωσε προς τον Υπουργό πως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, όσο και εάν δοκιμάσει να κλιμακώσει την αυταρχική στροφή, οι αγώνες, οι απεργίες, οι μαχητικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

Σε κάθε περίπτωση από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι παρότι η κυβέρνηση, πιεσμένη από τη λαϊκή οργή για τη δολοφονική αστυνομική βαρβαρότητα στη διαδήλωση στις 11 Μάη, προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, υπήρξε και υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο για την κλιμάκωση της αυταρχικής κατασταλτικής αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στις πολιτικές του Μνημονίου. Γι’ αυτό το λόγο και πρέπει σε κάθε κοινωνικό χώρο να αναδειχθεί η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις δολοφονικές επιθέσεις στη διαδήλωση. Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο και η απάντηση στο κλίμα φόβου που προσπαθεί να σπείρει είναι η ακόμη πιο αποφασιστική κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης της Τρόικας ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απεργία 20 Μάη 2010