28 Μαρτίου 2011

Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις στον όμιλο "Αττικές Εκδόσεις"

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ 3 ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΑΤΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Καταγγέλλουμε την αδίστακτη, εκδικητική και παράνομη απόλυση τριών εργαζόμενων στον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων στις 23/3/2011, ανάμεσά τους και της Ιωάννας Καζάκου, συντάκτριας, μέλους της ΕΣΠΗΤ και εκλεγμένης εκπροσώπου στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την αποτροπή των μισθολογικών περικοπών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι τρεις απολυμένοι ήταν ανάμεσα στους εργαζόμενους που, παρά το όργιο εκβιασμών και εργοδοτικής τρομοκρατίας, δεν υπέκυψαν και δεν υπέγραψαν το «εταιρικό μνημόνιο» που είχε παρουσιάσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, απαιτώντας μείωση αποδοχών σε όλο το προσωπικό από 10% έως 15%.

Ο Θ. Φιλιππόπουλος είχε προϊδεάσει για την τακτική του αυτή. «Ζούμε όλοι μια πρωτόγνωρη άγρια εμπειρία», είχε γράψει σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους του Ομίλου απειλώντας τους ότι εάν δεν υποκύψουν στην απαίτησή του να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις λιτότητας, τότε «θα είναι υποχρεωμένος να θυσιάσει τα άτομα, προς το συμφέρον του συνόλου»!!

Η εργοδοσία στο πρόσωπο των τριών απολυμένων εκδικείται την έμπρακτη αγωνιστική και απεργιακή αμφισβήτηση των «αυτοκρατορικών» αποφάσεών της από τους εργαζόμενους, οι οποίοι απάντησαν με συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες, και αντιστάθηκαν συλλογικά στη λαίλαπα κατά των δικαιωμάτων τους, καθυστερώντας την υλοποίηση του εργοδοτικού σχεδίου. Ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να αντιστέκονται και να μην υπογράφουν το ατομικό πετσόκομμα του μισθού τους.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της εργοδοσίας να απαντήσει με την τρομοκρατία των απολύσεων προαναγγέλλει νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα στον Όμιλο, σε όλα τα μίντια και γενικότερα. Προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας και παραπέρα απολύσεις, επιχειρώντας πρώτα να «εξαφανίσει» όσους αντιστέκονται ενεργά, και να επιβάλει τη «σιωπή των αμνών».

Το σχέδιό τους ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!

Απαιτούμε:

- Να ανακληθούν οι τρεις τρομοκρατικές και παράνομες απολύσεις.

- Να πάρει πίσω η εργοδοσία τις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις που καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και γυρίζουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω.

- Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την ενεργή στήριξή μας στους εργαζόμενους στον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων, που προετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους σκληρή, αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική πρόκληση, και θα είμαστε ενεργοί συμπαραστάτες τους.

18 Μαρτίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΗ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 18.00

Ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το νέο αντεργατικό Σύμφωνο για το Ευρώ και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν ότι στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι εργοδότες, επιδιώκουν τη διαρκή ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων. Σύμμαχοί τους οι καναλάρχες, οι μεγαλοεκδότες, τα καθεστωτικά και κοινοβουλευτικά κόμματα και ο υποταγμένος συνδικαλισμός.

Η τεράστια προσπάθεια παραπληροφόρησης που ξεκίνησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια για να πείσουν ότι το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και οι ρυθμίσεις για το χρέος αποτελούν μεγάλες «επιτυχίες», δεν μπορούν να κρύψουν ότι για εμάς δεν είναι τίποτα άλλο από εισιτήριο στην κόλαση του εργασιακού μεσαίωνα. Δεν μπορούν να κρύψουν πως η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου σημαίνει επιμήκυνση του Μνημονίου (που από έκτακτη κατάσταση γίνεται μόνιμη) για να πληρωθούν οι τραπεζίτες - τοκογλύφοι, ξένοι και ντόπιοι. Πως σημαίνει επιμήκυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων με ακόμη περισσότερες περικοπές, για να μπορέσουν οι τοκογλύφοι να μας ξεζουμίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για να μαζέψει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Δηλαδή υποσχέθηκε ότι θα πουλήσουν κοψοτιμής όλες τις ΔΕΚΟ και μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης. Δέχθηκε να υπάρξει νομική δέσμευση για τη διατήρηση του ελλείμματος σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα. Συμφώνησε στο στραγγαλισμό κάθε κοινωνικού δικαιώματος, στη διάλυση των υποδομών και στην παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συνοπτικές διαδικασίες να εξαφανίσει από το νέο Καλλικρατικό χάρτη της εκπαίδευσης εκατοντάδες σχολεία. Στόχος των συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι λιγότερα σχολεία, λιγότερα «έξοδα», μεγαλύτερα τμήματα μαθητών, λιγότεροι εκπαιδευτικοί και παράδοση της παιδείας στους νόμους της αγοράς.

Απεργία 20 Μάη 2010