26 Φεβρουαρίου 2013

Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση τη δημόσια δωρεάν παιδεία


ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 12.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Κοινή διακήρυξη σωματείων και φορέων

Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση τη δημόσια δωρεάν παιδεία

Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν
Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία
δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.

Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση. Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του.

Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και
υποταγή.
Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.

Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους.
Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη...

Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές –κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες.

Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του
βαθμολογίου – μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς, ψωμί και σταθερή -μόνιμη εργασία για όλο το λαό.

Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής.

Τα σχολεία πρέπει να υπερασπίσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελπίδα Υπερασπιζόμαστε τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια που χρειάζονται στήριξη και χρηματοδότηση και όχι υπονόμευση.

Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα.

18 Φεβρουαρίου 2013

Όλοι στην απεργία στις 20 Φλεβάρη

Καλούμε 10.30 πμ στο Μουσείο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΕ, ΔΝΤ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 
Ζούμε την υλοποίηση της σαρωτικής επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου - ΕΕ – ΔΝΤ. Η κατάργηση στην ουσία των Συλλογικών Συμβάσεων και η επιβολή μισθών πείνας, η εφαρμογή του μνημονίου 3, το φορολογικό, η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, η κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, λεηλατούν κυριολεκτικά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τα εισοδήματα και τις ζωές μας.
Η λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ στα μέσα του Μάη, σηματοδοτεί έναν νέο γύρο εξαθλίωσης των εργαζομένων, με την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει ήδη για τα συμφέροντά τους με την αλλαγή του κανονισμού και του ρόλου της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, στην οποία δεν μπορούν μονομερώς πλέον να προσφεύγουν τα συνδικάτα.
Η δήλωση του γ.γ. του υπ. Οικονομικών Γ. Μέργου, ότι «είναι υψηλός» ο κατώτερος μισθός των 586 ευρώ μικτά ήταν δείγμα αυτών που προωθούν. Άλλωστε, με το Μνημόνιο 3 θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013 και το οποίο έχει βασική προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της κρίσης τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» που υπαγορεύει μισθούς Βουλγαρίας των 123 ευρώ και Ρουμανίας των 156 ευρώ!
Η καταστροφική πολιτική τους δεν μπορεί να περάσει χωρίς πρωτοφανή κυβερνητική – κρατική βία, τρομοκρατία και καταστολή, όπως αυτή που εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα στους εργατικούς αγώνες στο ΜΕΤΡΟ, στις συγκοινωνίες στους ναυτεργάτες, στους αγρότες συκοφαντόντας τους ως «συντεχνία» όπως και όποιον παλεύει ενάντια στην πολιτική της για την επιβίωση, όποιον αντιστέκεται στην εξαθλίωσή του.
Στις 20 Φλεβάρη απεργούμε και διαδηλώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο ενά­ντια στην κυβέρνηση των μνημονίων και της “επί­ταξης” και στην πολιτική της τρόικας-κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταστρέφει εμάς και τις ζωές μας. Τα συνδικάτα, το ταξικό εργατικό κίνημα, πρέπει να δώσομεν συντονισμένη απάντηση, με καρδιά τη μάχη των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στην ανεργία, στη μείωση μισθών, στην απλήρωτη δουλειά, τις χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο που θα εκτινάξουν την ανεργία και θα διαλύσουν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών (νερό, ενέργεια, ελεύθεροι χώροι), το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.
Επίσης, τα σχέδια κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία, με τις αλλαγές στο νόμο για τα σωματεία που προωθεί η κυβέρνηση, την επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, χρειάζονται μια πρώτη μαζική απάντηση στην απεργία στις 20 Φλεβάρη.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων. Το βάρος μιας τέτοιας αναμέτρησης, ο χαρακτήρας της επίθεσης και το βάθος που αποκτά, δεν μπορεί να το σηκώσει ο κάθε κλάδος μόνος του. Όμως χρειάζεται ο κάθε μεμονωμένος αγώνας να υπηρετεί ένα σχέδιο οργάνωσης της πάλης με προοπτική, με αποφασιστικούς αγώνες, πέρα από τα όρια των υποταγμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Χρειαζόμαστε συνδικάτα στα χέρια των εργαζόμενων, οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω, αγώνες και απεργίες με διάρκεια, συλλογικά, μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά.
Όλοι στον αγώνα! Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με διαδηλώσεις και απεργίες. Για να ανατραπούν τα μνημόνια και όλη η επίθεση της συγκυβέρνησης, του κεφαλαίου και της τρόικα. Για να φύγει η κυβέρνηση του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Να διαγραφεί το χιλιοπληρωμένο χρέος σε ρήξη με την ΕΕ. Για να αποκτήσουμε εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρέπεια και αξιοβίωτη ζωή.

17 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο τύπου από την παράσταση διαμαρτυρίας για την απρόκλητη παρουσία της αστυνομίας στα γραφεία σωματείου.

Την Παρασκευή 15 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίες στο υπουργείο ΠΡΟοστασίας του ΠΟλίτη. για την απρόκλητη επίσκεψη δύο ένστολων αστυνομικών στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν με αποφάσεις τους: Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων Σωματείων, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, και αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία.
Τρεις αστυνομικές κλούβες, αστυνομικοί και ΜΑΤ εμπόδισαν τους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν έως από το κτίριο του Υπουργείου. Μόνο αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επιτράπηκε να πλησιάσει την είσοδο του υπουργείου όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Αθ. Ανδρεουλάκο.
Στη συνάντηση τέθηκε το ερώτημα γιατί συνέβη το περιστατικό της παρουσίας των αστυνομικών στη σύσκεψη και η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν πως το ζήτημα «θα διερευνηθεί».
Στις καταγγελίες των εκπροσώπων των σωματείων ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα καταστολής, στην  επιστράτευση των απεργών, στις συλλήψεις συνδικαλιστών, στην επίθεση κατά της συγκέντρωσης στο υπουργείο Εργασίας, στην καταστολή σε βάρος των αγροτών, στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνσης να πάρει μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, ο γγ του Υπουργείου δήλωσε πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να τηρήσει το νόμο και την τάξη».    
Ό,τι και να κάνουν, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια  κάθε αντεργατικό μέτρο, για την ανατροπή της άθλιας πολιτικής συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.
Να δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει στην απεργία στις 20 Φλεβάρη  και με τη συνέχιση και κλιμάκωση των εργατικών αγώνων.                               

14 Φεβρουαρίου 2013

Καταγγελία για την παρουσία ένστολων αστυνομικών στη σύσκεψη του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ 9.00 π.μ. (Κατεχάκη και Μεσογείων)

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, σε όλο τον λαό που εξαθλιώνεται μέρα με την μέρα από την βαρβαρότητα του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-συγκυβέρνησης-τρόικας, την χτεσινή απρόκλητη και πρωτοφανή παρέμβαση της αστυνομίας στην Συνέλευση των εκπροσώπων του Συντονισμού στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.
Στις 7 περίπου το απόγευμα και ενώ είχε αρχίσει η Συνέλευση, δύο ένστολοι αστυνομικοί παρουσιάστηκαν στην είσοδο των γραφείων  του σωματείου, διέκοψαν την διαδικασία και ρώτησαν αν εκεί διεξάγεται η Συνέλευση του Συντονισμού. Στη δικαιολογημένη αντίδραση των συναδέλφων απάντησαν ότι γνώριζαν ήδη ότι επρόκειτο για Συνέλευση εργαζομένων και όχι για συγκέντρωση αλλά παρόλα αυτά δήλωσαν ότι είχαν εντολή να διερευνήσουν αν τίθενται ζητήματα «τάξης και ασφάλειας»!
Μετά την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων τα όργανα του «νόμου και της τάξης» αποχώρησαν. Στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στη συνέχεια από συνδικαλιστές στο Α.Τ Ακρόπολης, ο διοικητής που είχε εσπευσμένα φτάσει στο γραφείο του – προφανώς για να επιληφθεί ο ίδιος της υπόθεσης – παραδέχτηκε ότι είχε δοθεί εντολή στο Α.Τ από τα κεντρικά γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για να ελεγχθεί η εργατική συνέλευση του Συντονισμού, αλλά απέδωσε το επεισόδιο, στον υπερβάλλοντα ζήλο των συγκεκριμένων αστυνομικών, ζητώντας συγγνώμη από τους συναδέλφους συνδικαλιστές που του ζητούσαν επίμονα εξηγήσεις.
Είναι προφανές ότι όχι μόνο λειτουργεί το συνδικαλιστικό της ασφάλειας αλλά και επιλέγει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται, στο γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης και στην προσπάθεια κατάργησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο κρατικός ολοκληρωτισμός γίνεται καθημερινά όλο πιο απειλητικός απέναντι στους εργαζόμενους και σε κάθε αγωνιζόμενο. Οι στοιχειώδεις πολιτικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες αμφισβητούνται ευθέως και με σαφήνεια πλέον. Μετά την επιστράτευση των απεργών,  η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει δια νόμου το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία!
Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό και αποφασιστικό τρόπο προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι, το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί, όποιο τρόπο και μέσο κι αν χρησιμοποιήσει, το ολοκληρωτικό καθεστώς των μνημονίων, για να πετύχει  την ισοπέδωση κάθε εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος που έχει κατακτήσει ο εργαζόμενος λαός αυτής της χώρας με αμέτρητους αγώνες και θυσίες.
Θα δώσουμε, διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα, για να ανατραπούν οι πολιτικές που εξαθλιώνουν τις ζωές μας, για να ξεριζωθεί η σύγχρονη «χούντα» κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ευρωπαικής Ένωσης.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν άμεσα, αποφασιστικά και με κάθε τρόπο, αυτού του είδους τις προκλήσεις. 

8 Φεβρουαρίου 2013

Σύσκεψη Σωματείων για την Απεργία της 20 Φεβρουαρίου

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί όλα τα σωματεία σε σύσκεψη, με θέμα τις παρεμβάσεις και την οργάνωση της Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας της 20ης Φεβρουαρίου.


Η σύσκεψη των σωματείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/2, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Ερμού & Φωκίωνος 11,10563, 4ος όροφος, Αθήνα)

5 Φεβρουαρίου 2013

Όχι στην επιστράτευση των ναυτεργατών. Όλοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις!

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καταγγέλλει την κυβερνητική απαγόρευση των απεργιών, με τις αλλεπάλληλες επιστρατεύσεις όσων κλάδων και εργαζομένων αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους. Πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στις Συγκοινωνίες, το ΜΕΤΡΟ, σήμερα οι ναυτεργάτες. Ο αυταρχικός κατήφορος και η ποινικοποίηση των αγώνων είναι η μόνη απάντηση της τρόικας εσωτερικού στην αγωνία για το μεροκάματο, στη διεκδίκηση αξιοπρεπών αποδοχών και όρων εργασίας. 
Αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη, αντιδημοκρατική και βάρβαρη. Πρέπει να ανατραπεί, πρώτα απ΄ όλα από τους εργαζόμενους, τους μαζικούς αγώνες, ένα νέο μεγάλο κύμα εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα αγωνιστικά σωματεία, να ξεδιπλώσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες. Να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους, γιατί χθές χτύπησαν τους εργαζόμενους στις Συγκοινωνίες, σήμερα τους ναυτεργάτες και τους αγρότες, αύριο κάθε αγώνα, κάθε απεργία και κινητοποίηση.
  • Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων, την Τετάρτη στις 5.30 το πρωί, με συγκέντρωση απέναντι από το Σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά (στην πεζογέφυρα)
  • Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Παναττική 24-ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. απέναντι στον ΗΣΑΠ Πειραιά (στην πεζογέφυρα) και πορεία πρός την Απεργιακή Συγκέντρωση της ΠΝΟ και των Συνδικάτων στις 10.00 π.μ. στον Αγιο Διονύσιο (Λιμάνι Πειραιά).
Όλοι στον αγώνα - Κάτω η επιστράτευση - Νίκη στην Απεργία

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Ναυτεργατών

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εκφράζει την συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατικών σωματείων. Οι ναυτεργάτες παλεύουν για δίκαια αιτήματα και πρέπει να νικήσουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απεργία των ναυτεργατών, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ., στον Άγιο Διονύσιο, στο Λιμάνι του Πειραιά.

- Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες και την απεργία τους.
- Όχι στην πολιτική της κυβέρνησης και το σχέδιο νόμου που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις των πληρωμάτων και υλοποιεί τις προτάσεις των εφοπλιστών. 

Απεργία 20 Μάη 2010